sasaendurance.blogg.se

SASA Endurance består av Sara och Sabina som tävlar i distansritt från lokal nivå till internationellt. Uppfödning av araber och arabkorsningar i liten skala.

Kurtuvenai, Litauen CEI3* 160km

Kategori: Allmänt

Polen blev inställd, Litauen gick med på att fixa en 160km på deras tävling som var samma datum som Polen. 
Så vi bestämde oss för att åka dit med Polda och göra vår första 160km där. 
 
Elopolda har endast gått en 120km innan och det var på YRSM där vi vann guldmedaljen, vissa tycker att det är korkat av mig att göra 160km med en häst som endast gått så lite. Tyck vad ni vill mitt val var iallafall att åka och rida 160km med henne där vi endast skulle jogga runt och få vår första 160km och göra första kvalet för senior mästerskap.
 
Polda är en enormt duktigt häst, en sjukt duktig häst. Det går knappt att beskriva hennes kapacitet. 
Vi reste totalt 30h från det vi åte hemifrån mig tills vi var framme på tävlingsplatsen. När man stannar och lastar ur henne efter vägen så går vi lite sen lägger hon sig och rullar, på varje ställe. Så avkopplad är hon..
 
Vi kom fram sent på torsdag kvällen. Gick lite med henne sedan nattade vi henne och vi åkte till hotellet. På fredagen så red jag en runda med henne hon var taggad med lugn och fin. På eftermiddagen blev det förbesiktning, invägning. och lite bangenomgång. Nattade Polda och vi åkte till hotellet, hotellet låg ovanför en pub/resturang så man fick gå igenom det för att komma upp till sina rum. Och såklart sitter det någon och äter en pizza som ser så sjukt god ut så jag, Martin och Mikael köpte pizza innan vi gick och la oss.... 
 
Upp vid kl 4 på lördag morgonen och det är fest i puben, det dunkar rätt rejält.. Vi åt lite frukost sen till stallet för att göra i ordning mig och Polda för start. 
 
kl 6 gick starten, jag och Polda joggade iväg lugnt och stilla efter en liten stund så tog jag och Maria sällskap, och hade sällskap ända fram till sista slingan då hon tyvärr åkte ut på hälta i reinsp. Eftersom jag och maria hade kommit ikapp 1,2 och 3an på en av slingorna så kom väl lite tävlingsjäveln fram i mig. Men jag stoppade mig själv att vi ska fortsätta jogga inte hänga på dom... När jag går ut på näst sista slingan så kommer jag ikapp norskorna och eftersom Polda är så satans grym så gjorde vi snabba hinkstopp, alltså Polda går och dricker ur hinken och jag kyler henne samtidigt. Medans de andra står still och hinkar. Men jag höll mig fortfarande lugn för jag hade i bakhuvudet att det viktigaste är att bli godkända idag inte placering..... När jag går ut på sista slingan så har jag några minuter upp till ena norskan, Sabina såg väl på mig att jag skulle ikapp haha... Så hon säger lugnt och stilla till mig innan jag går ut på sista "ta det lugnt, rid inte ikapp, viktigaste är godkänd idag" jag tar mitt finger till munnen och säger "shhhhhh" och så galopperar jag iväg.
 
Efter ett x antal km så är jag ikapp och nej jag red verkligen inte som en idiot vi rullade bara på i galoppen lugnt och stilla både Polda och jag överlyckliga. När vi kommer ikapp får väl hon lite smått panik och sticker iväg i full galopp men jag vägrade hänga på och rida som en galning, så jag släpper henne. Efter några km står hon och hennes häst stilla och vill inte gå så vi rider om och rullar vidare i vår fina galopp. Jag tittade lite på klockan och såg att jag inte bara skulle 16km/h utan även 16,5km/h. Sedan gick vi i mål och red på 16,6km/h. Polda var så otroligt fin och pigg i målbesiktningen, det är helt otroligt. Jag är så stolt över henne!!  Vår sista slinga gick på 21km/h jag är lite smått impad av denna hästen, hon har alltid varit sen med allt, allt har fått tagit låååång tid och så först i år joggar hon runt 12mil och vinner SM guld och nu joggar hon runt 16mil och blir 2a och avslutar med en sista slinga i det tempot..... 
 
Hon hade en liten svacka på en av slingorna och då travade vi bara lite lugnare och hon kom ur den fint och snabbt, i en vet grind hade hon lite anmärkningar och sedan var det inget mer! 
 
Hela dagen så joggade vi mest i trav, blandat med galopp och skritt i nästan varje nerförsbacke. 
Banan var mestadels sand och grusvägar, desto längre in på dagen blev banan mer och mer tung för hästarna. Det var en teknisk och bra bana. Jag gillar ju tekniska banor :) 
 
Polda var riktigt fin dagen efter också, man kunde inte se att hon hade sprungit 160km dagen innan. Jätte fin i hela kroppen och pigg och glad. Det blev en 2 a placering och direkt efter prisutdelningen började vi åka hemåt. 
 
När vi kom hem var Polda lika pigg och glad som innan vi åkte. Det är ju en liten damp häst och jag kan säga att hon hade lite halvt utbrott häromdagen när saker och ting inte gick de tempot hon ville. Det blir vila för henne nu i några veckor sedan börjar vi träna igen. 
 
Jag kan även tillägga att jag är mer och mer postiv till att jag köpte hennes halvsyster Appa, hon har mycket att leva upp till, hehe :)